maanantai 28. kesäkuuta 2010

Kysymyksiä terraariosta ja valaistuksesta

Hei!

Olen niin innostunut terraarion sisustamisesta ja kun selailin tänään vielä ihania konnablogeja ja niiden terraarioita tule päätökselleni piste iin päälle. Tänään olen vain mittailut ja mittailut. Olen siis vihdoinkin päättänyt rakennattaa Eetulle terraarion. Haluaisin neuvoja minkä kokoinen terraario olisi Eetulle hyvä? Eetu on n. 25cm pitkä ja painaa 2kg. Eetu on elänyt koko elämänsä lattialla joten onko soveliasta pistää konna terraarioon? Tila on myös rajoitteellinen joten..


Ja terraarion sisustuksesta kun joskus sinne saakka päästään. Minkälaisia kasveja sinne pistetään? Pistetäänkö ne jossain ruukuissa vai kuinka? Kasvaako ne siellä ja voiko sinne pistää ihan tavallisia huonekasveja?



Ja siivotaanko terrasta pissat vain märkä kohta pois systeemillä?

Eetulla on eläinkaupasta ostettu ego terra lämpölamppu sekä uv valo, semmoinen pitkulaisen mallinen. Jostain blogista luin että konnalle pitää olla joku UVB lamppu. Minkälainen tämä lamppu on ja onko se pakollinen? Eetu on pärjännyt tähänkin saakka ilman sitä.



Niin siitä vielä että miten näitä kasveja oikein kuivatetaan talven varalle? Pistetäänkö ne pakastimeen, sellaistakin huhua olen jostain kuullut.. =)

Olen kai todella huono konnaomistaja kun kyselen näin paljon kaikkea, mutta haluan olla perillä asioista.

Niin ja Eetusta käytiin tänään tekemässä lehtijuttu. =)

3 kommenttia:

  1. Hei :) Välkky on about 20cm pitkä. Painosta en osaa sanoa mitään, mutta se merkitsee vain siinä tapauksessa jos haluaa tietää onko konna sopivan painoinen. ym.

    Mä itse laiton Välkylle "laatikon" vanhasta sängynrungosta ja tämän idean otin joltain toiselta Herppi.netin käyttäjältä ja ainakin ittellänio on toiminut hyvin. Sain rängynrungon avokin äidin vintiltä, mutta uskoisin että kierrätyskeskuksista ym. löytäisi helpostikkin tuollaisen. tietenkin jotkut tekee vanerista ym.

    Mä sanoisin että koska sun kilpparisi on niin iso niin kyllä sen laatikon kannattaisi olla just joku 1m x 2m. Netistä penkomalla löytyy minimi mitatkin.

    Lattiakonnalla voi mennä hetki laatikko elämään tottumiseen. Välkkykin aikoinaan vietti 4-5 vuotta lattialla ja hyvin on sopeutunut laatikkoonsa :)

    Koska konnasi on jälleen niin iso niin kannattaa katella muovikukkia ja jos saat esim. kukkaruukun/kukkaruukkuja ripustettua laatikon seinään niin sekin näyttäisi kivalta. Oikeat kasvit maantasalla menee hetkessä pannukakuksi/ ne syödään :D

    Sisustuksessa voi myös käyttää luonnosta löydettyjä kiviä ( pese kuitenkin ennen laatikkoon laittamista ) ym. juurakkoja, "kaarnasiltoja" joita löytyy eläinkaupasta kiskurihinnoilla (tosin ovat kuulemma kestävempiä kuin luonnosta otetut. Luonnosta otetut pitää kuitenkin antaa ensin kuivua ja paistaa uunissa/ löylyttää saunassa,.. tästä toimen piteestä en tiedä juuri mitään :D )

    Tohon mun laatikkoon meni muistaakseni 120L lannoittamatonta turvetta 20kg hiekkaa. Tässä ensikuun puolella kun siivoan koko terraarion niin laitan turpeen kanssa kuorihaketta. Hiekka ei ollut ihan minun mieleeni :)
    Itse olen siivonnut tota laatikkoa vähän sillä laikka kun nään kakkakikkareen niin otan pois ym. Laatikko valmistui Helmikuun aikoihin ja tämä on nyt ensimmäinen kerta kun siivoan ( mitä nyt välillä laittanut lisää heinää ym. ) mutta sanoisin että n. 1-2 kertaa vuodessa suursiivous. Riippuen tietenkin laatikon koosta :)

    Kilpparilla tulee olla
    1)lämpölamppu
    2)UV lamppu. UV lampusta tulee UV-A ja UV-B säteilyä.

    Eli sinulla on kyllä oikeat lamput :)

    Vain huonot lemmikin omistajat EI KYSY :)
    Hyvät omistajat kysyy :) Olen minäkin joskus foorumilla miettinyt, että onko mun kilpparin kakka ja pissa oikean näköistä :D

    VastaaPoista
  2. Hei Coppelia! :)

    Tuo sängynrunkohan on aivan mainio juttu! Jos en kuitenkaan löydä runkoa, pyydän varmaan isääni tekeemä Eetulle n. 1mx2m terraarion. Jotenkin minusta vain tuntuu siltä että se on Eetulle ns. vankila. Olisiko huono juttu ollenkaan esim. pitää päivä pari terrassa eli totutella sitä ja sitten pistää lattialle ja sitten tota terra-aikaa pidennettäis koko ajan. Sitten vaan joskus, kerran viikossa päästettäs konna jalottelemaan lattialle. Toi tuntus musta aika luontevalta ja ehkä tolla tavalla sopeutuukin paremmin. :)

    Joo taidan tyytyä muovikukkiin vaikka aina unelmana on ollut terrassa oma pieni kasvimaa, mutta se taitaa jäädä unelmaksi. :) Oikeita kasveja voi kuitenkin pistää tarpeeksi isoissa ruukuissa jotta konna ei ylety niihin. Esim tälläisiä ruokakaupoista saatavia ruukku yrttejä joita voi konnalle syöttää. Suosittellen!

    Jännä juttu tuo löylyttäminen pitääpä lukea lisää. Olen katsellut eläinkaupoista Eetulle tälläistä luolaa joka on muovia mutta se on liian pieni, kuten kaikki muutkin eläinkaupassa myytävät tavarat. Siksi Eetun mökinkin on isäni rakentanut. Olen nähnyt joidenkin kilpikonnien terraarioissa puolitettuja kukkaruukkaja jotka toimivat piilopaikkoina. Eetulle tarvii vain etsiä tarpeeksi suuri sellainen. :D

    Okei, kiva tietää tuo että ne vain kertakaikkiaan ''noukitaan'' pois. Pitää kysyä vielä toisilta konnanomistajilta lisää tuosta asiasta! :)

    Huh mikä helpotus että Eetulla on oikeanlaiset valot! Tuo pyöräytti todella raskaan kiven sydämmeltäni. Olen päivittäin etsinnyt nettiä puhki noista valohommeleista mutta en ole vielä löytänyt ratkaisua, onneksi se löytyi kuitenkin nyt!

    Kiitoksia paljon neuvoista ne auttoivat todella paljon! :)

    Heini

    VastaaPoista
  3. Joo, no terraario ei ole loppujenlopuksi vaikea tai kallista tehdä. Riippuu täysin materiaaleista :) Tietenkin jos sun isäsi tekee terraarion niin silloin olisi helppo lisätä maastovaihtelua pienellä rampilla ( vaikka puolet terrasta ns. korkeammalla kuin toinen ) tämä siis on myös se mitä alan itse kohta väsäämään omaan terraan ;)

    Konnat on yllättävän sopeutuvaisia :D Mä en pahemmin tehnyt mitään asteittain totutteluja ym. lykkäsin vaan terraan ja sillä selvä :D Oikeastaan mä olen tullut siihen tulokseen että pidän terraa parempana paikkana konnalle, koska lattialla se yleensä altistuu vedolle, pohja on väärällainen ym. Mutta älä nyt huolestu tästä! Mun konna oli sen 4-5 vuotta kokonaan lattia konnana ja käyny läpi ties minkälaiset vedot ja kiipeillut alkoholistin tyhjien pullojen yli. Että nää konnat on sitkeää porukkaa :D Me voidaan vain tehdä entistä parempi tulevaisuus ja korjailla puutteita omien resurssejen mukaan! :) Ja nyt kesällä se on todella hyvä juttu kun konna pääsee ulos syömään :) Tietenkin myös tuota ulkoaitausta voi kehittää ( lisäämällä suojia, kasveja ym. ) jolloinka konna voisi olla joka yönkin yli aitauksessa. Tosin silloin täytyisi ottaa enemmän tietoa selville noista ulkoaitauksista :) Meillä on vain betoni parveke :\

    Toi luonnosta otetun materiaalin paistaminen/saunottaminen on vain sitä varten että bakteerit ym. kuolee... tai jtn :D

    Noista UV valoista niin ainahan sanotaan että sitä UV lamppua pitäisi olla terraarion koko pituudelta, mutta hei haloo, mistä löytyy 2m uv valo?! :D Niin mä ainakin olen pärjännyt ton lyhyimmän lampun kanssa. Tosin varmaan jossain hamassa tulevaisuudessa ostan pidemmän lampun, mutta sekin taas on aikamoinen investointi rahallisesti.

    VastaaPoista